Valokuitu

Ohjeet ja vinkit

Kodin Netti Valokuitu -liittymät on toteutettu valokuitutekniikalla. Se tarjoaa monia hyviä ominaisuuksia verrattuna perinteiseen kuparitekniikkaan:

  • Valokuitu takaa riittävän nopeat yhteydet myös tulevaisuudessa. Pienen vaimennuksen ja suuren kaistaleveyden ansiosta valokuidun tiedonsiirtokyky on valtava kuparikaapeliin verrattuna.
  • Valokuitu ei ole altis sähkömagneettisille häiriöille eikä aiheuta niitä itse. Myöskään sähköverkon tai ukkosen aiheuttamat ylijännitteet eivät häiritse kuidun toimintaa, koska lasinen kuitu ei johda sähköä.
  • Valokuidun ylläpito on edullista ja käyttö turvallista myös tietoturvan kannalta. Valokuitu ei säteile ympäristöön, joten yhteyden ylikuuluminen ja salakuuntelu on käytännössä mahdotonta.


Valokuituverkko on nykymuotoisen tietoliikenteen ehdoton edellytys. Uudet palvelut vaativat jatkossa nykyistä huomattavasti suurempia tiedonsiirtonopeuksia, joihin kuparikaapelin ominaisuudet eivät enää riitä. Liityntäverkoissa on väistämättä edessä muutos, jossa kuparikaapelit poistuvat käytöstä ja tilalle tulee pääasiassa optisia verkkoja, joissa valokuitu tulee kotiin tai hyvin lähelle kotia.

Valokuidulla toteutetuissa asunnoissa kuitu tuodaan aina vähintään taloyhtiön kellariin asti. Siitä eteenpäin jatketaan perinteisellä puhelinverkkokaapeloinnilla, Ethernet-kaapeloinnilla tai kuitukaapeloinnilla riippuen talon sisäverkosta.

Kuitu kotiin (FTTH)

Lue tarkemmin aiheesta sivulla: Kotikuitu

FTTH (engl. Fiber to The Home) eli kuitu kotiin -tekniikalla tarkoitetaan verkkoratkaisua jossa optinen yksimuotokuitu tuodaan käyttäjän kotiin asti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuitu tulee kodin (huoneiston) huoneistojakamoon, johon myös kuitumuunnin sijoitetaan. Kuitumuuntimesta verkko on jaettavissa esimerkiksi Cat5 (Ethernet) -kaapeloinnilla huoneistojakamosta eteenpäin.

Omakotialueilla kuitu tuodaan korttelijakamosta jokaiseen alueen omakotitaloon. Jokaisessa talossa on kuitumuunnin, josta verkko jatketaan eteenpäin käyttäen Cat5-kaapelointia. Kuitumuuntimeen voi myös liittää vaikkapa langattoman tukiaseman (WLAN). Kerrostaloissa tämä puolestaan edellyttää sen, että kerrostalon sisäverkko teletilasta huoneistoon on yksimuotokuitua. Aivan kuten omakotitaloissakin, huoneistoissa tarvitaan kuitumuuntimet, joista verkko voidaan jakaa Cat5–kaapeloinnilla huoneiston sisällä.

Kuitu rakennukseen (FTTB)

FTTB (engl. Fiber to the Building) eli kuitu rakennukseen -tekniikalla tarkoitetaan verkkoratkaisua, jossa kuitu tuodaan taloyhtiön tiloihin asti. Talon sisäverkossa hyödynnetään taloyhtiön Cat5 (Ethernet)- tai Cat3 (perinteinen puhelinverkko) -sisäverkkoa talojakamosta huoneistoon Jos taloyhtiön sisäverkko on Cat3-standardin mukainen, tarvitaan lisäksi ADSL tai VDSL2 -modeemi, josta verkko voidaan jakaa eteenpäin Cat5-kaapeloinnilla. Cat5-kaapeloiduissa taloissa verkon jakamiseen ei tarvita erillistä päätelaitetta. ADSL tai VDSL2 -modeemiin sekä suoraan Ethernet-pistokkeeseen voi myös liittää vaikkapa langattoman tukiaseman (WLAN).

Katso myösOhjeet