Etusivu > Asiakastuki > Ohjeet ja vinkit: Laajakaista > Kaapelimodeemin kytkentä ja yhteyden testaus

Kaapelimodeemin kytkentä ja yhteyden testaus

Ohjeet ja vinkit

Toimiviksi testatut kaapelimodeemit löydät täältä.

Tarkista ennen kaapelimodeemin käyttöönottoa, että modeemi toimii Soneran verkossa. 100 Mbit/s liittymä toimii vain Eurodocsis 3.0 -kaapelimodeemilla.

Kytkiessäsi kaapelimodeemia noudata ensisijaisesti modeemin mukana tulleita ohjeita. Tässä ohjeessa kerrotaan yleisellä tasolla, miten kaapelimodeemin vaativa liittymä otetaan käyttöön. Suosittelemme käytettäväksi Ethernet-liitännällä varustettua ulkoista modeemia.

Kaapeliliittymätapa edellyttää kaapelimodeemin käyttöä. Modeemi kytketään antennirasiaan ja tietokone modeemiin mieluiten verkkokaapelilla. Mikäli samaan antennirasiaan kytketään televisio tai digiboksi, on käytettävä haaroitinta jakamaan signaali molempiin laitteisiin.

1. Kytke antennikaapeli modeemiin ja antennirasiaan.

Varmista, että johdon liittimet ovat kunnolla kiinni kummassakin päässä. Jos samaan pistokkeeseen kytketään myös televisio/digiboksi, käytä antennijaotinta. Huom! Uusissa tai hiljattain saneeratuissa asunnoissa antennikaapelia varten on usein multimediarasia, jonka datapistokkeeseen modeemi kytketään. Multimediarasian kanssa jaotinta ei tarvita.

2. Kytke virtajohto modeemiin ja pistorasiaan.

Mikäli modeemissa on erikseen virtakytkin, kytke modeemi päälle. Modeemiin syttyy mahdollisesti virtavalo, minkä jälkeen modeemi aloittaa yhteyden etsinnän. Modeemin saadessa yhteyden verkkoon syttyy useimmissa modeemeissa yhteydestä kertova merkkivalo. Valo voi olla nimetty esim. Cable link tai Online. Huom! Modeemin hakiessa yhteyttä ensimmäistä kertaa yhteyden avautuminen kestää normaalia kauemmin, mutta yleensä korkeintaan puoli tuntia.

3. Kytke modeemin ja tietokoneen väliin verkkokaapeli.

Modeemeissa on normaalisti yksi Ethernet-portti, johon verkkokaapeli on mahdollista kytkeä. Uusissa WLAN-kaapelimodeemeissa portteja on neljä. Tietokoneesta löytyy samanlainen liitin kuin modeemista, jos tietokoneessa on Ethernet-verkkokortti. USB:n käyttäminen Ethernetin sijaan on myös mahdollista, mutta sitä ei suositella. USB:n käyttö vaatii laiteajureiden asentamista, toisin kuin Ethernetin käyttö. Huom! Älä kytke molempia johtoja (USB ja Ethernet) samaan tietokoneeseen.

Huom! Liittymässä ei voi käyttää kahta modeemia samanaikaisesti. Mikäli kaksi modeemia on kytketty yhtäaikaisesti samaan liittymään, ei yhteys toimi välttämättä kummastakaan modeemista.

Mikäli internet-yhteyttä on tarve käyttää eri huoneista, on rakennettava jonkinlainen lähiverkko. Tämä voi olla joko perinteinen johtoja käyttävä tai langaton lähiverkko (WLAN). WLAN-verkon voi rakentaa Eurodocsis 2.0 WLAN -kaapelimodeemilla tai Eurodocsis 3.0:n tapauksessa erillisellä WLAN-tukiasemalla.

Huom! WLAN-tekniikasta riippuen WLAN-verkon nopeus voi jäädä alle liittymän maksiminopeuden.

Mikäli yhteys ei lähde toimimaan kytkettyäsi modeemin, tarkista onko modeemilla yhteysvalon mukaan yhteys verkkoon. Ongelman syy ja jatkoselvitystoimet riippuvat siitä: