IP-osoite/Windows XP

Ohjeet ja vinkit

Tietokoneen IP-osoitteen voi Windows XP:ssä tarkistaa ja uudistaa usealla tavalla. Tämä tapa toimii myös Windows 2000:ssa.

1. Valitse Käynnistä > Suorita.
2. Kirjoita avautuvaan ikkunaan cmd ja valitse OK.
3. Komentorivikehoite avautuu uuteen ikkunaan. Kirjoita ruutuun ipconfig ja paina Enter-näppäintä. Tietokoneen IP-osoite tai osoitteet tulevat näkyville. Kuvassa näkyy "Ethernet-sovitin Lähiverkkoyhteys 2", joka on kyseisen tietokoneen ainoa verkkoyhteys ja yhdistää tietokoneen modeemiin. 169-alkuinen IP tarkoittaa, että tietokone ei ole saanut IP:tä verkosta, vaan se on tietokoneen itsensä generoima. Yhteys ei voi toimia tällä tai 0-alkuisella IP:llä ja IP-osoite on uusittava.
4. Nykyinen IP-osoite on vapautettava, ennen IP-osoitteen uusimista. Vapauttaminen onnistuu komennolla ipconfig /release. IP-osoitteen vapauttamisen jälkeen yhteyden käytössä oleva IP-osoite on 0.0.0.0. Mikäli vapautus ei onnistu, syynä on yleensä kiinteäksi asetettu IP-osoite. Katso ohjeet artikkelista Verkkoasetukset/Windows XP tai Windows 2000.
5. IP-osoitteen uusiminen onnistuu komennolla ipconfig /renew. Mikäli tietokone saa nyt 80-, 84- tai 88-alkuisen IP-osoitteen, on se varmasti kytketty internetiin. 192- tai 10-alkuinen IP-osoite tarkoittaa, että tietokone saa IP-osoitteen joltain reitittävältä laitteelta, jonka puolestaan pitäisi saada IP-osoite verkosta.
6. IP-osoitteen uusimisen jälkeen yhteyden toimivuuden voi testata esim. avaamalla jonkin www-sivun tai suorittamalla ping-testin.