Laajakaistan jakaminen kahdelle tietokoneelle

Laajakaistaliittymän käyttöönottoon liittyviä asioita ja vinkkejä mm. modeemeista ja langattoman lähiverkon asetuksista.

Laajakaistan jakaminen kahdelle tietokoneelle

ViestiKirjoittaja roihca2 » 07 Kesä 2009, 18:12

Meillä on marraskuusta 2007 lähtien ollut taloyhtiön puolesta ilmainen Sonera laajakaista.

Silloin saimme myös modeemin Soneran puolesta. Paketissa lukee Zyxel ADSL2+ 4-port Gateway P-BBOH Series. Ja paketin päältä on ruksattu kohta P-660H-D1 ADSL2+ 4-port Gateway POTS.

Tähän asti olemme käyttäneet tätä laajakaistaa vain yhdessä tietokoneessa, mutta nyt on tullut ajankohtaiseksi harkita toisen tietokoneen hankkimista perheeseemme. Silloin kun tämä laajakaista tuli meille, saimme sopimuspaperit, joissa lukee että laajakaistan voi jakaa samassa taloudessa korkeintaa 5 tietokoneen kesken. Lähiaikoina siis haluaisimme jakaa tämän laajakaistan kahden tietokoneen kesken eli tämän nykyisen ja piakkoin ostettavan uuden tietokoneen kesken. Minulla ei ole hajuakaan miten tuo jakaminen tehdään käytännössä. Tarvitsen ihan rautalankaohjeita.

Ensimmäinen miettimisen aihe on se, että kun tämä vanha tietokone modeemeineen on eteisessä (lähellä puhelinpistoketta) ja tähän jääkin ja uusi tietokone tulisi makuuhuoneeseen, jossa myös on puhelinpistoke (jos tällä on jotain merkitystä asiaan). En haluaisi että täällä menisi pitkin lattioita jotain johtoja vaan haluaisin että tämä jakaminen menisi jotenkin langattomasti. Siksipä mietinkin, että pitäisikö siinä uudessa tietokoneessa tämän lanka-asian takia olla Wlan? Vai mikä merkitys tuolla Wlan-jutulla on? Vanhassa koneessa ei ole Wlania. Yleensäkin mitä pitäisi ottaa huomioon, kun lähtee sitä uutta tietokonetta ostamaan, jotta tämä laajakaista jakaminen sujuisi? Eli mikä merkitys sillä on minkälainen se uusi tietokone on tämän asian kannalta?

Toinen kysymys on sitten se, että mitä muuta pitää ostaa kuin se itse tietokone? Joku vempain ilmeisesti, joka tekee tuon jakamisen. Minkä niminen vempain se on? Olen kuullut puhuttavan reitittimestä ja tukiasemasta. Onko kysymyksessä sama asia? Joku sellainenko olisi ostettava? Oli se sitten reititin tai mikä onkaan, niin niitäkin on varmaan monia erilaisia joten mistä tiedän minkä ostan? Oli se vempain mikä vaan, laitetaanko se kiinni tähän vanhaan tietokoneeseen, jossa jo on tuo Zyxel vai siihen uuteen?

Sitten jos ja kun pääsen niin pitkälle, että olen onnellisesti onnistunut ostamaan oikeanlaisen tietokoneen ja ennen kaikkea tarvittavan vempaimen laajakaistan jakamiseen ja jos vielä onnistun tuon vempaimen laittamaan kiinni oikeaan tietokoneeseen, niin sitten on jäljellä vielä se itse jakamisoperaatio. Miten minä kerron tällä vanhalla tietokoneella olevalle Soneran laajakaistalle, että hei meillä ois nyt tuolla makkarissa toinen tietokone, rupeappas nyt toimimaan siinäkin? Tiedän kyllä että ohjauspaneelin kautta löytyy sellainen kohta kuin Internet-yhteyden jakaminen. Helppohan se on tässä ajatella, että täytetään vaan tarvittavat kohdat ja klikkaillaan next, next kunnes homma on valmis. Olen joskus tapellut jonkun sähköpostitilin kanssa ja siksi tiedän, että aivan varmasti tuossa kysellään kaiken maailman asioita, joihin en osaa vastata.
roihca2
 
Viestit: 1
Liittynyt: 07 Kesä 2009, 17:40

Re: Laajakaistan jakaminen kahdelle tietokoneelle

ViestiKirjoittaja Sonera-asiantuntija » 08 Kesä 2009, 13:44

Jos haluat välttää turhia johtoja, niin siinä tapauksessa paras tapa saada uusi tietokone käyttämään samaa laajakaistayhteyttä on se, että internet-yhteys jaetaan langattoman lähiverkon eli WLAN:in kautta.

Tarvittavat laitteet:
- Uusi tietokone tarvitsee WLAN-verkkosovittimen. Kannettavissa tietokoneissa se on yleensä mukana, pöytökoneissa ei.
- WLAN-reititin. Tähän on kaksi vaihtoehtoa:
1. Erillisen WLAN-reitittimen hankinta. Laite kytketään verkkokaapelilla Zyxel-modeemin yhteen neljästä ethernet-liittimestä.
2. ADSL-modeemin korvaaminen mallilla, jossa on WLAN-tukiasema mukana.

Ensimmäinen vaihtoehto on hieman edullisempi, toisessa vähemmän laitteita käytössä. Molemmissa vaihtoehdoissa vanhan tietokoneen kytkentä säilyy ennallaan, ellei sitten tietokoneeseen hankita WLAN-verkkosovitinta, jolloin kone on vapaasti sijoitettavissa koska kaapeliyhteyttä ADSL-modeemiin ei enää tarvita.

Laitteiden kytkentä on helppoa eikä internet-yhteys sinänsä vaadi tietokoneelle tehtäviä asetuksen muutoksia. Soneran laajakaistayhteyksissä käytetään automaattista IP-osoitteen hakua ja se on ainakin Windows-käyttöjärjestelmissä oletuksena käytössä. Sama asetus toiminee myös langattomassa lähiverkossa.

Todennäköisesti ainoat alkuasetukset liittyvät tietoturvaan. WLAN-yhteys kannattaa suojata, sillä suojaamatonta verkkoa voi käyttää kuka tahansa verkon kuuluvuusalueella. Lisää aiheesta täällä.

Toinen tietoturvaan liittyvä asia on uuden tietokoneen suojaus. Jos sinulla on tilattuna Sonera tietoturva, voi sen asentaa samalla lisenssiavaimella kolmelle tietokoneelle.

T. Tapio
Sonera Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu palvelee sinua osoitteessa http://www.sonera.fi/asiakastuki/. Osoitteesta löydät Useimmin kysytyt kysymykset, Keskustele ja kysy –palstan sekä Ohjeet ja vinkit. Löydät meidän myös Facebookista http://www.facebook.com/sonera
Avatar
Sonera-asiantuntija
Sonera Asiakaspalvelu
 
Viestit: 5686
Liittynyt: 20 Helmi 2009, 10:42


Paluu Käyttöönotto ja käyttö